Prijava
Tablice Unos rezultata
Sezona
Liga

 TimOdigPobSetBod
1. Ajman / Hofman437:338:2410
2. Komljenović / Čubrilo336:036:99
3. Podunavac / Oršić324:420:307
4. Rosić / Gurdon224:024:56
5. Anušić / Kovačević212:313:194
6. Matijašević / Marošević402:822:444
7. Ljevar / Lujić201:412:202
8. Poletto / Šimunović200:410:242


Zadnji rezultati
Neodigrani susreti


Pravila ponašanja na tenis terenu

Pravila ponašanja 
na tenis terenu

 

 


 

 

 

Od svih sportova, tenis je najpoznatiji po svom bontonu. Pridržavati se mnogobrojnih pravila o ponašanju na teniskom terenu će možda mnogima zvučati suhoparno i staromodno, no teniski bonton zapravo čini igranje tenisa ugodnijim. Tenis je igra koja zahtijeva suradnju i ljubaznost. Od vas se očekuje da budete pristojni i susretljivi.  

Ako igrač ulazi u česte sukobe sa ostalim igračima dobit će opomenu, a ako se takvo ponašanje nastavi slijedi suspenzija.

 

 

Dogovaranje mečeva

·         Dogovarajte svoje mečeve na vrijeme.

·             U slučaju kašnjenja, obavijestite protivnika na vrijeme. Ukoliko protivnika ne obavijestite na vrijeme, pobjeda se piše protivniku.

 

 

Izvan terena     

·         Nemojte ulaziti na teren prije početka vašeg termina.

·         Kada dođe na red, dopustite igračima koji igraju prije vas da dovrše gem prije preuzimanja terena.

·         Kako odlučiti tko će prvi servirati? Bacanjem novčića, igrom par-nepar, ili okretanjem reketa.

·         Igrač koji dobije može izabrati servirati, reternirati, odabrati stranu koju bi želio ili prepustiti protivniku izbor.

·         Razgovarajte tiho ako ste u blizini teniskih terena na kojima se igra. Nismo jedini na tenisu i u sportskom centru: Ako nam se netko sa susjednih terena obrati da se stišamo, treba se ispričati, a ne verbalno nasrnuti na ostale igrače.

·         Nemojte hodati iza terena dok se igra poen. Prođite što je brže moguće nakon što je poen završen.

·        Završite svoj meč na vrijeme, prevucite teren i maknite se drugima s terena... ukoliko je potrebno produžiti, zamolite igrače koji su sljedeći u terminu da vam prepuste nekoliko svojih minuta...

 

 

Zagrijavanje

·         Zagrijavanje prije susreta treba biti kratko - 10 minuta bi trebalo biti dovoljno.

·         Ako se možete dogovoriti sa svojim protivnikom na dulje / kraće vrijeme, također je u redu.

·         Zagrijavanje treba početi polako ... dodavati loptice u domet protivniku, nakon toga se mogu pojačavati udarci. Nikako u početku odmah početi zabijati winnere i “šetati” protivnika po terenu! .

 

 

Serviranje

·         Prije nego što servirate, provjerite je li vaš protivnik spreman za prijem servisa.

·         Server bi trebao objaviti rezultat na početku svakog gema i opcionalno na početku drugog i svakog sljedećeg poena.

·         Kad je drugi servis prekinut loptom koja dolazi s drugog terena, server ima pravo na dva servisa.

·         Ne smiju se uzimati prevelike pauze između prvog i drugog servisa. U slučaju velike pauze između prvog i drugog servisa:

o   Server dobiva jedan servis ako je server bio uzrok kašnjenja;

o   Server dobiva dva servisa ako je kašnjenje uzrokovao primatelj ili ako je uzrokovano vanjskim utjecajem.

 

 

Vraćanje servisa

·         Ako vaš protivnik odservira prvu servis grešku, ne vraćajte servis, osim ako je aut bio tako blizu da niste stigli reagirati i morali ste udariti loptu.

·         Primatelj mora pratiti razuman tempo servera. Primatelj ne bi trebao vratiti servis ako nije bio spreman. Ako igrač vratiti servis (čak i ako je "brzi" servis) tada se pretpostavlja da je igrač bio spreman.

 

 

Imaš dvije?

·         Provjerite ima li server uvijek dvije loptice.

·         Kad dodajete loptice, dodajte ih sporo i nadomak servera, ne odugovlačite igru razbacivanjem lopti na sve strane.

·         Nemojte nikada udariti jako loptu prema serverskoj strani s namjerom da se ona odbije od ograde.

·         Ako server treba loptu, igrač najbliži lopti treba je dodati serveru.

·         Nemojte prekidati poen na drugom terenu da bi dohvatili loptu, nego zamolite igrače na drugom terenu da vam je dodaju.

·         Često će lopta s drugog terena završiti na vašem terenu. Da biste vratili loptu jednostavno je lagano zarolajte na stražnju stranu terena, ne izravno na igrača osim ako nije tako tražio.

·         Svaki igrač je odgovoran za uklanjanje zalutalih loptica i drugih objekata na svojoj strani terena.

·         Kada lopta nije u igri, igrač mora na protivnikov zahtjev ukloniti loptu s terena ili iz područja izvan terena koje je razumno blizu liniji.

 

 

Učinite pravu stvar

·         Ispričajte se ako ste “sretno” dobili poen ili ako ste slučajno loptom pogoditi protivnika.

·         Rukujte se čvrsto i čestitajte vašem protivniku na kraju susreta.

·         Kada lopta sa drugog terena ulazi u igralište, svaki igrač može tražiti ponavljanje poena čim ugleda loptu. Igrač gubi pravo tražiti ponavljanje poena ako igrač neopravdano kasni u traženju ponavljanja (igrač ne može odigrati loptu da vidi je li pogodio winner i onda tražiti ponavljanje ako promaši).

 

 

Tijekom poena

·         Igrači u singlu ne bi trebali razgovarati tijekom poena jer se time remeti koncentracija suparniku (taj poen onda ide suparniku, nema ponavljanja poena!)

·         Igrač može fintirati s tijelom dok je lopta u igri.

·         Igrač može promijeniti položaj u bilo koje vrijeme, uključujući i dok server baca loptu.

·         Bilo koji drugi pokret ili bilo koji zvuk koji je napravljen isključivo za skretanje pozornosti protivnika, uključujući, ali ne ograničavajući se na mahanje rukama ili reketom ili stupanje nogama, nije dopušteno.

·         Igrač treba izbjegavati stenjanje i druge glasne zvukove.

·         Stenjanje i ostali glasni zvukovi mogu smetati ne samo protivniku, već i igračima na susjednim terenima.

·         Nemojte vrijeđati protivnika niti dobacivati bezobrazne komentare kada protivnik odigra dobar poen i pogodi winner.

 

 

Zvanje auta

·         Aut se može teško vidjeti s druge strane terena, tako da možete zvati aut na svojoj strani terena, pri tome morate biti sigurni da vas vaš protivnik može čuti. Alternativa je dizanje ruke/kažiprsta.

·         Lopta koja dodiruje bilo koji dio linije je dobra.

·         Ako sumnjate u ispravnost poziva, onda morate zvati u korist svog protivnika. Igrač je vođen načelom da bilo kakva sumnja mora biti riješena u korist protivnika.

·         Svaka lopta koja ne može sa sigurnošću biti pozvana aut, smatra se dobrom. Igrač ne može tražiti ponavljanje poena na temelju tvrdnje da nije vidio gdje je pala lopta. Ako aut ne može biti pozvan sa sigurnošću, to je dobra lopta. Aut se viče samo kada ste sigurni i u tom slučaju morate znati gdje je trag (pokazati, zaokružiti ga).

·         Kad se traži mišljenje protivnika i protivnik daje svoje mišljenje, to se mora prihvatiti. Ako nijedan igrač nema svoje mišljenje, lopta se smatra dobrom, ili se igrači mogu dogovoriti da se poen ponavlja.

·         Igrač koji poziva aut mora ispraviti poziv ako postane nesiguran i shvati da je lopta bila dobra. Poen ide protivniku i ne ponavlja se.

·         Međutim, kada primatelj servisa ispravi poziv na servis koji je bio nec, server ima pravo na dva servisa.

·         Uz izuzetak prvog servisa, igrač bi trebao zvati i svoje aute ako jasno vidi da je lopta vani bez obzira na to je li to zatraženo od strane protivnika. Glavni cilj u zvanju auta je točnost.

·         Bez obzira koliko je igraču očito da je protivnikova lopta aut, protivnik ima pravo na brzo vizualno ili glasovno signaliziranje auta.

·         Igrač ne smije tražiti pomoć gledatelja u pozivanju auta. Gledatelji ne sudjeluju u susretu.

·         Brzi pozivi eliminirati će opciju “dvije prilike”. Igrač mora zvati sve aute odmah nakon što je lopta pogodila teren. Poziv mora biti prije nego što igračev povratni udarac ode u out ili prije nego što je protivnik imao priliku odigrati povratni udarac. Brzi pozivi će eliminirati "dvije šanse za osvajanje poena". Za ilustraciju, igrač napreduje na mrežu da završi poen, a vidi loptu iz susjednog terena kako ide prema terenu. Igrač nastavlja napredovati i odigra loptu u aut. Igrač tada traži ponavljanje poena. Tvrdnja ne vrijedi, igrač gubi pravo tražiti ponavljanje jer je odigrao loptu i na taj način pokušao osvojiti poen te nema pravo na drugu priliku.

·         Kad lopta s drugog terena ulazi u igralište, svaki igrač na terenu na kojeg je to utjecalo može tražiti ponavljanje poena čim postane svjestan lopte. Igrač gubi pravo tražiti ponavljanje ako igrač nerazumno kasni u traženju ponavljanja poena.

·         Pozivanje auta na zemljanim terenima: Ako bilo koji dio traga lopte dodiruje crtu na zemljanoj podlozi, lopta je dobra. Ako je samo dio traga vidljiv na terenu to znači da nedostaje dio traga koji je na liniji. Povremeno će lopta udariti liniju, skočiti, a onda ostaviti puni trag iza linije. Ako igrač čuje zvuk udaranja lopte na crtu i vidi čisto mjesto na liniji u blizini traga, igrač bi trebao dati bod protivniku.

 

 

Pravila specifična za parove

·         Svaki igrač može zvati aut u parovima.

·         Kada jedan od partnera zove aut, a drugi dobru loptu, sumnja koja je uspostavljena znači da se mora smatrati da je lopta dobra.

·         Svaki razgovor između partnera dok je lopta na protivničkoj strani terena nije dozvoljena.

·         Komunikacija je dozvoljena nakon što protivnici odigraju loptu.

·         Čak i kad se lopta kreće prema vama razgovor između partnera se treba svesti na minimum, gdje su dopuštene samo kratke upute kojima se potiče stizanje lopte ("trči!") ili da se lopta pustiti ("aut!"), "moja / tvoja" ili "ja / ti", itd.

·         Usput, "aut", kao savjet za partnera da pusti loptu da padne nije dovoljan za normalno zvanje "aut" poziva, potrebno je kada lopta padne van terena pozvati aut.

·         Server treba pričekati da oba igrača iz protivničkog para budu spremna za početak poena

 

 

 

Loše je ne poznavati pravila, a puno je gore ne poznavati teniski bonton!

Objavljeno: 12.4.2019. (Denis Relota)Arhiva vijesti
Kalendar Dodaj susret u kalendar

Dolazi:

27.06.2021
Kraj sezone 2021 PAROVI

GDSI31.07.2021 18:00, Parovi 1. Liga, Teren 2
Ajman / Hofman - Komljenović / Čubrilo H2H